LOJİSTİK YÖNETİMİ

PLANLAMA

Planlama, lojistik yönetimi içindeki bölümler ile işletmenin iş akışı arasındaki uyumu sağlayan, toplam maliyeti düşüren, hizmet seviyesini artıran, özetle işletmenin misyonunu belirleyen bir süreçtir.

Planlamanın temelini oluşturan bileşenlerden biri de, talep tahminidir(demand forecasting). Planlamanın görevleri, ana hatlarıyla aşağıdaki gibi özetlenebilir;

  • Malzeme ihtiyaç planlaması (Material Requirement Planning)
  • Operasyon planlaması (Operational Planning)
  • Zaman planlaması (Time Management)
  • Müşteri siparişlerininplanlaması (Customer Orders’ Status)
  • Stok durumu (Stock Availability)

SATIN ALMA

Satın alma, lojistik yönetimi fonksiyonlarının önemli bir üyesidir. Satış başarısını artırmak, piyasa araştırması yapmak ve üretimde verimliliği artırıcı etki sağlamak gibi görevleri mevcuttur.

İTHALAT/İHRACAT

Bu departmanlar, şirketin satın alma ve satış süreçlerini kolaylaştırma görevlerini üstlenmiştir. Evrak takibi, gümrük işlemleri, sipariş kontrolü gibi süreçleri kapsayarak, işletmenin dış ticaret faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamaktadır.

TAŞIMA

Lojistik yönetim fonksiyonlarının en önemli halkalarından olan taşımacılık; ürün özellikleri ve müşteri beklentileri doğrultusunda en güvenli, hızlı ve uygun maliyetli taşıma türünü belirlemeyi amaçlamaktadır.

DEPOLAMA / DAĞITIM

Depolama ve dağıtım bölümü, malların; dağıtım, envanter, stok yönetim ve depolama faaliyetlerinden sorumludur.

 

Bir yanıt yazın