Mal cinslerine göre kullanılan ekipmanlar, değişkenlik göstermektedir. Yüklenen ürün ve taşıma koşulları, ambalaj ve taşıma ünitlerinin belirlenmesinde temel rol oynamaktadır. Genellikle akışkan ve sıvı yükler, cinslerine uygun bir ambalaj ile katı hale getirilmekte ve genellikle de kuru konteyner(dry container) tipleri tercih edilmektedir. Küresel ticaretin büyümesiyle birlikte de, tehlikeli olmayan dökme sıvı yüklerin katı madde mukavemetine sahip ambalaj ve taşıma üniteleriyle taşınmasında teknolojiden yararlanılmıştır.
Flexitank; ABD ordusu tarafından, su ve dizel yakıt taşınmasında kullanılmak üzere, 1960’lı yıllarda tasarlanmıştır. Dökme sıvı yüklerin taşınması için tasarlanan bu ekipman, polietilen esnek madde katmanlarından üretilmiştir. Dış yüzeyi ise, polipropilen dokuma kumaş ile kaplanmıştır.
Bu ekipmanın amacı; dökme bir sıvı yük taşımasını, normal bir kuru konteynerin operasyonel kolaylığına kavuşturmaktır. Bu sayede, güvenli ve düşük maliyetli olarak taşıma gerçekleştirilir.
Flexitanklar; koku, sıvı ve dış etmenlere karşı geçirgenlik konusunda dayanıklı olması sebebiyle ve yüksek verimlilikleriyle, bitkisel yağ, meyve konsantresi, içecekler ve tehlikesiz dökme sıvı yüklerin taşınmasında tercih edilmektedir.
Flexitank; IBC ekipmanlara göre %15, varillere göre %44 ve şişelere göre %50 daha çok kapasiteye sahiptir. 26 bin litreye kadar taşıma kapasitesine sahip tanklar üretilmektedir.
Doldurulma hızları, yük kapasiteleri, taşıma ünitesi içindeki sabitleme masrafının çok düşük olması ve temizleme maliyeti olmaksızın tek kullanımlık olmaları, bu ekipmanın kullanım maliyetini düşürmektedir. Ayrıca, kullanılan ekipman geri dönüşüme uygundur.
Flexitanklar, Intermodal Taşımacılık ve Multimodal Taşımacılık için imkan sağlaması bakımından, karma taşıma türlerinin kullanılmasına elverişlidir. Ayrıca, çevre kirliliğine sebebiyet verebilecek ürünlerin daha korunaklı taşınabilmesi, kapasite olarak sunduğu yüksek verimlilik ve maliyet avantajı sayesinde, yeşil bir lojistik çözümü olarak nitelendirilebilir.