Dünya’nın en işlek 10. Limanı olan Tianjin’deki tehlikeli madde deposunda yaşanan, üzücü patlama olayından sonra, gözler olayın yaşandığı bölgeye çevirildi. Uzaydan da gözlemlenen patlamanın; ilkinin 3 ton ve ikincisinin 21 tonluk TNT patlamasına eşdeğer olduğu tespit edildi.
Tianjin’de Yaşanan elim patlamada; henüz belirlenemeyen rakamlara göre en az 114 kişi hayatını kaybettiği ve 701 kişi yaralı olarak hastanelerde tedavi gördüğü tespit edilmiştir. Hayatını kaybedenler arasında, söndürme çalışmalarını yürüten itfaiyecilerden 21 kişi bulunuyor. Buna ek olarak, çalışmalar sırasında görev alan 85 itfaiyeci kayıp durumdadır. Ayrıca, tehlikeli maddelerin içerik ve miktarları göz önünde bulundurularak, yangın söndürme çalışmaları askıya alınmış, su ile temasında alevlenebilir malzemelerin tükenmesi beklenmektedir.
Öte yandan, liman içindeki tehlikeli madde deposunun işleticisi konumundaki firmanın, Ekim 2014-Haziran 2015 arasında, depolama lisansının gereklerini yerine getirmediği için yasal olmayan biçimde depolama faaliyetlerini sürdürdüğü, bölge yetkilileri tarafından doğrulanmıştır.
Patlamanın oluşmasına neden olacak koşullardan etkilenebilecek en hassas tehlikeli maddeler arasında; amonyum nitrat, potayum nitrat ve kalsiyum karbür önplana çıkıyor. Bu maddelerin kimyasal yapılarında, su ile tepkimeye girebilme, alevlenebilir gazlarla tehlikeli tepkimelere girebilme, tepkimeler sonucu kendiliğinden ısınma, yangın yoğunlaştırıcı(ortama oksijen salınımı ile) özellikleri yer almaktadır. Yangının oluşması için ise; madde, ısı ve oksijen bileşenlerinin bir arada bulunması yeterlidir.
Tüm bu koşulların ışığında depolanan maddelerin; sıvı ve alevlenebilir gazlarla doğrudan temasının engellenmesi, depolandıkları bölümün ısı ve oksijen kontrolünün sağlanması zorunludur. Ayrıca, ambalajlama ve yükleme sırasında; sıvı temasını engellemek için özel önlem alınması ve tutuşturucu özellikteki malzemelerin tercih edilmemesi gereklidir.
Emniyet tedbirlerinin yanı sıra, patlama sonrasında uygulanacak güvenlik önlemleri de, tehlikenin boyutlarını azaltmakta başrol oynamaktadır.
Tehlikeli maddelerin depolanmasında milat niteliğinde olan bu vahim patlamanın, sonuçlarının paylaşılıp analiz edildikten sonra, uygulamada birçok değişikliği beraberinde getireceği şüphesizdir.
NOT: 12 Ağustos 2015 yılında oluşan patlamanın 1 yıl sonrasında yapılan açıklama sonrasında;
Bu elim kaza; 173 kişinin ölümüne ve 1 milyar Amerikan Doları civarında* hesaplanan hasara mal olmuştur. Üst düzey yöneticileri kapsayan 123 kişilik bir inceleme ekibi tarafından araştırılan bu patlamanın kaynağının; patlama alanında da 85 metre çapında bir krater oluşturan, 11,300 tonluk zehirli kimyasallar olduğu tespit edilmiştir.